måndag 23 mars 2009

Snåriga synonymer


Vi jobbade med synonymer i klassen idag. Först ut var det enkla ordet "sa". Naturligtvis hittade vi massor av ord, där man sa saker på olika sätt. Viskade, hoade, hojtade, mumlade, berättade, frågade.... ja, vi hittade säkerligen tjugotalet ord. Barnen gjorde några korta scener, där de dramatiserade olika synomer, ja, så långt var allt gott och väl.

Nästa ord var "gick". Det blev betydligt svårare att hitta synonymer, som verkligen var synonymer. För inte är väl sprang en synonym - men hur är det med halvsprang.... var går gränsen.

Inte blev det lättare med ordet " titta". Har t.ex. "se" samma betydelse som titta.... man kan ju titta men ändå inte se.

Tänkte fortsätta med adjektiv i morrn.... men då kom jag att tänka på att där är det riktigt svårt med synonymer .... orden har ju i sej sina egna värden.

Synonym till "snäll"? Vänlig... nej, nej.... det finns ju vänliga människor som inte alls är snälla... och jag som faktiskt är ganska snäll, är långt i från alltid vänlig. God.... ja, det vill ju alla vara... men ibland far den fule i en ... och man är inte alls god längre. Fast man ändå är snäll. Schysst, hygglig... det är positiva ord.... men det är ganska långt i från att vara snäll....


Vi var hos de gamla damerna på äldreboendet en stund i eftermiddag, C och jag. "Vad ni är snälla som kommer ", sa S. "Nej, vi är inte alls snälla" svarade jag. "Dels är det roligt att träffa dej, och dels är det fråga om medmänsklighet".

.... och sen kom jag att tänka på att det kanske är medmänsklig man är när man är snäll.....


Snödropparna står tätt i rabatten - men var är krokusen - är det inget krokusår i år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas