måndag 27 april 2009

First Flash-meeting for fifth formers


Det funkade! Det tog en halvtimme att installera webbkameran - och TACK för er assistans -och supertrevliga morgonbemötande - ni på datasupport!

Kul var det iallafall, när femtontalet länder möttes någonstans i cyperrymden och pratade med varann, såväl verbalt, som med kroppsuttryck och det skrivna ordet.

Det var Schoolovisions grundare, Michael Purves, som kallat till möte för att kolla om utrustningen funkade, inför den stora omröstningen i Schoolovision, den 15 maj. Schoolovision är ett stort e-twinningprojekt med deltagare från 31 länder. Varje land representeras av en klass - och det var min femma som fick förfrågan att vara med - och naturligtvis accepterade vi. Vår entré blir Diggelo diggeley - vi ska spela in/filma in den nästa måndag.

Michaels klass hade förberett webbträffen och skickat ut elva frågor, som vi skulle besvara under mötet. Funkade jättebra för oss, vi var förberedda och alla hade en uppgift att besvara.

Det var inte lika välregisserat i alla länder, för en del blev det lite rörigt. För några länder funkade inte tekniken - bild och/eller ljud var borta.

- Nu är det ert första möte, sa jag till eleverna före mötet, men säkert inte ert sista.

Jag undrar när webbmöten - i mindre är större grupper - blir vardag i skolorna?

Jag tror inte att det är så långt dit - flera måste bara förstå att det är ett suveränt sätt att praktisera det vi lärt oss i t.ex engelska, att det är så vi får massor av nya kunskaper och att det är så nya kontakter kan knytas.

En reflektion som vi gjorde var hur ett klassrum med skoluniformsklädda barn ser ut, jämfört med en klass i "civila" kläder. Skottland, Malta, Storbritannien och Wales hade skoluniformer -varför var det just de länderna?

Det har kommit in några Schoolovisionbidrag på schoolovision2009.blogspot.com - och de är bra. Tyvärr så kan jag inget om att jobba med riktig videokamera - så vi kommer att bidra med en "dogma-video" - ja, i det närmaste i allafall - jag ska försöka röra min digitalkamera lite. Men det är väl låten som räknas - hoppas att den genererar något poäng.

Ser i allafall ett behov - att införskaffa videokamera och att lära mig jobba med den. Behövs mer och mer, om vi t.ex. väljer att jobba med engelska "pjäser" för utbyte.... Skulle kunna vara ett bra e-twinningprojekt.... Hoppas också på samarbete av något slag med kulturskolan - där finns ju massor av kunskap och färdighet.

Min e-twinningkompis Ingrid i Slovenien, föreslog i ett mail, att våra barn skulle pratas vid live - via Skype. Detta är också nytt för mig, men jag vet att har man bara web-kamera och mik, så ska det inte vara så svårt.

Vilka möjligheter vi har! Vi kan verkligen flytta ut våra klasser i cyperrymden och där möta massor av kompisar och kollegor - i det lärorika cyperklassrummet.


1 kommentar:

  1. Det låter roligt det ni håller på med. Har inte prövat webkameran än fast jag har en inbyggd i min laptop. Slött va? Däremot har jag filmat en del t ex på engelskan. Just nu har vi gjort små "filmer" om "Favourites" i Photostory. Imorgon ska vi börja prata in våra texter. Det finns så mycket roligt med den nya tekniken. Lycka till med erat projekt!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas