tisdag 28 april 2009

Hoppas hösthemsöka Hydra, Hellas


Jo, det vore något, att få åka till en grekisk ö i september. Möjligheten finns, även om jag inte vågar hoppas för mycket.

Har just klickat i väg den digitala ansökningen till en Comenius-kurs i drama. Det är en kurs för pedagoger i hela Europa kan söka, och som EU betalar helt och fullt. Först måste programkontoret i Stockholm bevilja pengar för kurs och resa, ca 20000 kr.

Rektor ska dessutom skriva under att det är OK från kommunens del, så jag ska skriva ut två ex av ansökan - och få min rektors namnteckning på den i morgon eller på torsdag.

Jag träffade vår EU-samordnare idag, och det är många som söker kurser i vår kommun. Hon berättade att femtontalet redan fått beviljat sina ansökningar, som då skickats in i tidigare ansökningsomgångar. Vilken fortbildning vi vår i vår kommun, tack vare K och tack vare en positiv inställning i högre instanser.

Kollade på programmet i Hydra och det är ett mastigt sex-dagarsprogram. Det innefattar allt från gruppövningar och lekar till grekiskt drama. Ledarna är synnerligenvälutbildade teatermänniskor, med erfarenhet från teaterarbete i London, Aten och Moskva.

Så nu är det bara att vänta och se. För mig skulle det verkligen vara ett lyft att få fortbildning i drama. Jag gick en tvåpoängskurs på högskolan i Borås på 80-talet - och det jag lärde mig där har jag verkligen haft nytta av. Men nu behöver jag påfyllning, för att jag ska känna att min dramaundervisning ska hålla hög kvalitét. Jag vet ju desstom hur stärkande teater, drama och gruppövningar är för självkänslan och hur mycket glädje det ger. Speciellt när man kommer så långt att man spelar riktig teater, och har publik. Det är stort och det är självbildsuppbyggande.

Sen finns det en del som inte gillar drama. Dem måste vi också respektera - men jag vill ändå ge dem chans efter chans att få uppleva dramats må-bra-känsla. Det gäller bara att våga släppa taget om sin egen "görabortsig-rädsla" en liten, liten smula. Vågar man det, så tycker många att det är kul, kul med drama. Men inte alla - och det är väl så det är med allt - alla gillar inte fotboll heller.

Nu ska jag försöka leta upp en bild på Hydra... Jag tror att det är OK att använda en grekisk bild på min blogg - som reklam för ön en timmas båtresa från Aten..... om jag sätter in bilden i minsta storleken....och ni som läser kan väl hålla tummarna för att både jag och min favoritkollega i min gamla skola, som jag delar intresse och insikt om dramats suveränitet som undervisningsmetod med, får medel beviljade för kursen.

1 kommentar:

  1. Vad spännande det låter! Grekland är fint även på hösten. Att spela drama är kul. Vi brukar improviser ett drama på uv-scouterna ibland. Jag ansvarar för våra bibelkvällar och då brukar jag börja med ett enkelt drama. Det skulle vara roligt att lära sig mer om detta sätt att uttrycka sig. Hoppas ni får kursen beviljad.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas