onsdag 8 juli 2009

Grönsaksgardiner


Det är inte så vanligt att man tar med sig sina personliga tillhörigheter till jobbet, att använda som arbetsredskap, skrev jag i går. Det är säkert inte heller så vanligt att man utnyttjar sin arbetsplats för personliga ändamål. Idag har min arbetsplats fått betala tillbaka lite ....


För 33 år sedan, då jag som 22-åring anställdes i kommunen, så var det utförsäljning på symaskiner. Maskiner som hade blivit för gamla för att använda i slöjden. 60-talsmaskiner, gissar jag. Redan efter någon veckas anställning, så hade jag köpt en symaskin till priset av 500 kr. Med tanke på att penningvärdet bör ha fyrdubblats (?) på dessa 33 år, så ser jag idag att det var mycket pengar för den gamla maskinen. ( Lönen låg på 3500 kr och hyran för en trea på 750 kr/mån).

Nåja, den har varit väl använd - jag sydde ganska mycket kläder- mest klänningar och kjolar- förr i tiden. På senare år mest gardiner. Under de senaste tio åren, har maskinen varit gammal och hackig och jag har dragit mig för att använda den - det brukade ofta ta en evighet att sy en uppsättning enkla gardiner, mest för att tråden gick av gång efter annan.

I skolans slöjdsal står åtta maskiner oanvända sex dagar i veckan, samt hela sommaren. Så dumt att inte använda dem! Vilket jag idag har gjort - och ett antal gånger dessförinnan också.

Ett bra sätt att ta tillbaka lite, när man har gett en del!

Gardintyget köpte jag på Borås Väveris affär. Den ligger alldeles bredvid Borås´ (och hela Knallebygdens) stolthet och angelägenhet: Navet. http://www.navet.com/

Navet är ett naturvetenskapligt centrum, dit vi åker med våra elever varje år. Dessutom är den kunniga personalen behjälplig om vi behöver kompetensutveckla oss i matte eller naturtvetenskap. Ett riktigt toppenställe! Under lov och på helger, så är det öppet för allmänheten.

Det blev ljust och somrigt i köket, med de nya grönsaksgardinerna.

Gräsklippning fick bli dagens motion. Ärlehannen följde mig, ungefär som en hund följer sin matte. Honan syns till korta stunder ibland .... kan det vara mera smått på gång???

Tänkte när jag gick där med min trofasta följesagare - Jag kommer att sakna mina ärlevänner när det blir höst...

Men än så är det mycket sommar kvar - och äntligen, efter fem veckor i tygpåse, så kom sommargardinerna upp.

3 kommentarer:

  1. Snygga gardiner och vilka fina blommor du har i fönstret =)

    Åt vilket väderstreck är det fönstret? Mina orkiéer blommar som bara den, i österfönstret.
    Jag sköter dem genom att ge dem en halv deciliter vatten varje tisdag. En av blommorna har blommat i 10 år snart, utan omplantering eller extra näring. Så den trivs med all säkerhet =)

    Ha de gott på turen, och heja extra mycket på di gulsvarte...

    SvaraRadera
  2. Våra orkideer står i norrfönster. Har ytterligare sex stycken här inne i arbetsrummet. Tre av dem blommar om nu, och en har knoppar. Fantastiska växter. Jag sänker ner dem i diskhon med ojämna mellanrum - varannan/tredje vecka.
    Planera om försökte jag med mina första orkideer - de stendog!
    Så det gör jag inte mer... ingen näring får de heller....
    Vet du, jag är lite orolig för att Elfsborg ska förlora i Helsingborg. Det skulle kännas sorgligt - om än bara för några timmar. Men vi håller tummarna! Ha det bra! Anna-lena

    SvaraRadera
  3. Jättefint fönster! Mina orkidéer blommar också gärna om. Just nu har jag inga blommande exemplar. Jag brukar också mest sy gardiner nu förtiden. Förr blev det mer kläder och andra roliga saker. För några dagar sedan sydde jag ett överdrag till kökssoffan som jag målat om till det nya köket. Idag blev tapetseringen klar. Kanonfint! Ha en trevlig tur!

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas