måndag 27 juli 2009

Pollare passerade...


..och vi är hemma igen.
Ha hunnit fundera mycket på p-rubrik, och kunde lika gärna skrivit "Praktfulla Petersburg", "Panorama perspektiv" eller "Prioriterade personer".....
Det fick bli det här med de passerade pollarna, för visst blir man inspirerad av sina bloggvänner att tänka till - och någon gång kunde det vara läge att få till lite djup i sina inlägg.
Så är tänker jag:
I pollarna är fartyget fast förankrat. Det är otroligt att ett jättefartyg kan ligga fast förankrat, trots att linorna är ganska tunna och pollarna rätt få.
Vi människor förankrar oss också vid olika människor, tankar och handlingsmönster. Ibland är det goda förankringar vi gjort- familjebildning, vänner, goda vanor, bra arbetsinsatser, goda tankar. Men ibland blir det så fel. Man gör misstag, man gör dumma saker, man tänker egoistiskt, elakt och inskränkt. Man passerar vidare i livet, men de tunna, men starka linorna till den dåliga förtöjningen skaver och gör ont. Det går alltid att gå tillbaka till pollaren och försöka göra en bättre förtöjning, en som känns bra. Vi är bara så fega, eller kanske stolta, vi människor - och vågar inte - för det gör alldeles för ont att lösa upp den dåliga förtöjningen. Men när det är gjort, så känns det väldigt bra att kunna passera pollaren och gå vidare i den goda förtöjningen. Jag gjorde om en förtöjning precis när terminen var slut. Det känns så skönt med den nya lätta linan,nu när det snart är skolstart igen.
Panorama perspektiv hade vi från elfte våningen på "Vision of the seas". Högt över havet satt vi - jag läppjade gärna på ett glas synnerligen välsmakande Merlotvin, "La Terre". (Tyvärr finns det inte i Systembolagets sortiment.) Vi såg öarna i Stockholms skärgård passera, underbart vackert- vi såg Tallinns stadssiluett försvinna i soldiset - vi såg många minnesmärken från kommunisttiden under det att vi blev lotsade ut i Nevas utlopp, ut i Finska viken. Vi såg tiotalet båtar som låg för ankar utanför den smala passagen, väntandes på att det gigantiska flytande lyxhotellet skulle ta sig ut på öppet hav. Vi såg vita gäss på öppet hav, men det gungade knappast märkbart när vi satt på vår kvällsfavoritplats, med panorama perspektiv.
Praktfulla Petersburg, ja, det kan man vekligen säga. Vi har besökt ett antal storstäder - London, New York, Paris, Rom, Barcelona - men ingenstans har vi sett denna pompösa praktfullhet som St Petersburg visade oss. Palats på palats - med Vinterplataset, Peter den stores sommarresidens, som det allra vackraste och det allra största. Det heliga blodet kyrka, Alexander den stores dödsplats, var sagoligt vacker med sina tinnar, torn och kupoler. Isakskatedralens gyllene kupoler dominerade stadens centrala delar, och det fanns också ett antal ytterligare spiror och andra högresta minnesmärken, som gjorde staden speciell. Genom staden flyter Neva, stor-Neva och lill-Neva, sammanlänkade och utvidgade med ett otal antal kanaler. Peter den store ville göra sin stad "Nordens Venedig" och det lyckades han med. 365 broar lär det finnas i 4,5-miljonersstaden. Det slår både Amsterdam och Venedig.
Prioriterade personer, javisst är vi det, vi som har möjlighet att välja vilken semesterresa som helst. Vi har ekonomisk möjlighet och vi är friska och orkar med ett ganska omfattande program.
Prioriterade var vi också vad det gäller väder. Solen sken, det var varmt - och det är inte en självklarhet när man befinner sig omkring sextionde breddgraden.
För mig ( och jag kan nog tala även för C) är en kryssning den ultimala semesterupplevelsen. Man behöver inte bry sig om något, mat finns i överflöd - det är gott och gratis - någon bäddar, röjer och städar. Man kommer ingenstans, man kan inte göra något. Man kan bara vara, äta, njuta av shower och gott vin ( eller vad man nu vill dricka), sola, bada, träna, lyssna på föreläsningar .. ja, vad man vill. Man vaknar varje morgon på en ny plats - och genom utfärder, guidning - och egna upptäcktsfärder, så lär man sig om nya platser.
Jo, man är prioriterad när man kan åka på kryssning - sett ur globalt perspektiv. För medelålders svenskar, med utflugna barn, tror jag att det är möjligt för de allra flesta. Ca 15ooo kr kostade äventyret som började med resan till Stockholm klockan nio på onsdagen och avslutades i Stockremma kl 15 på söndagen. Då är allt inräknat - och hade vi bara druckit gratisdricka (kaffe, the, isvatten, juice, citrondricka, iste) på båten, så hade det blivit ett par tusen billigare. För det var dyrt att dricka något med alkohol i - framförallt öl - vilket C påpekade i rederiets "tyck-om resan"-enkät.
Jag tycker att vi fick mycket för pengarna, nya kunskaper, nya insikter .... som jag säkert kommer att komma tillbaka till i bloggandet. Nästa år gör "Vision of the Seas" - Royal Carribean - en ny kryssning i Östersjön och Finska viken. Det blir en veckas kryssning - med besök i bl.a Visby, Gdansk, Riga - och St Petersburg. Jag tänker förhandsboka den resan.
Prioriterade personer är inte de som är i behov av personlig assistent. Dessa ekonomiskt missgynnade människor, har inte rätt att ta med sin ledsagare på teater/bio med bidrag från kommunen. Någon måste betala - den handikappade eller dess (dåligt avlönade ) assistent. Detta har avgjorts i någon domstol, hörde jag på radion - och jag tycker inte det är klokt.... VAR FINNS OMTANKEN OM DEN LILLA MÄNNISKAN IDAG - om de är några det behövs satsas några extra kronor på, så är det väl de handikappade.Det borde alla prioriterade personer inse !Man känner sig så maktlös bara - hur kan jag göra för att åtminstone bjuda några personer på några teater/biobesök per år. Lika självklart som det är att betala sina 200 kr i månaden till Plan - så borde det vara det att dela med sig till de icke prioriterade personer, som våra kallsinniga samhällsledare lämnat därhän.

4 kommentarer:

  1. Oh, vad det låter trevligt, jag blir sugen på en sådan kryssning själv. Du beskriver så himla bra vad du har varit med om och dina liknelser är mycket tankvärda. Jag hoppas att det kommer lite bilder ifrån resan, så vi kan se en del av palatsen och fartyget.

    Jaaa, visst är det hemskt att ledsagare inte får följa med in på konserter o dyl. utan att betala för det. Jag har gått här hemma och retat upp mig på det innan idag. Det måste gå att protestera tycker jag!!!
    Ha de gott, du liksom jag är prioriterad på mer än ett sätt. Vi behöver ibland komma ut i världen för att förstå hur bra vi har det.

    SvaraRadera
  2. Facebook - hur funkar det med det.... kan man lägga upp protestlistor.
    Ska göra en fotoberättelse om kryssningen så småningom .... blir nog tid i slutet av veckan...Hörs!

    SvaraRadera
  3. Roligt att läsa om din resa. Det låter underbart med kryssning. Blev ni inte alls sjösjuka? jag har så lätt för att bli det, så jag har inte vågat åka längre båtturer.

    Visst är vi prioriterade. Vi kan njuta av flera veckors semester. Hade hoppats på en motorcykeltur runt Bolmen till helgen tillsammans med min kusin och hans fru. Fick ikväll veta att de inte kan komma. Synd, men vi kanske kan ta en egen tur.

    Nu har jag knölat in alla prylar i lådor och skafferi. Spisen funkar och vattnet är inkopplat. Nu fattas bara elen. Plus en massa småsaker.

    SvaraRadera
  4. Låter härligt - det ser så fint ut ert nya kök, på bilderna du lagt ut! Köket är ju den plats som är viktigast i hela huset - och nu får ni ett så fint kök, så du kanske inte vill vara på någon annan plats i huset. : )
    Nä, sjösjuk är det nog svårt att bli på ett så stort fartyg. Det är otroligt stabilt... man känner bara lite behagligt smågung.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas