måndag 10 augusti 2009

Överstökad övergång

Så var övergången till normaltillvaron överstökad. Utan elever i och för sig, men med minst lika tröttande övningar.


Navet i Borås ska hjälpa oss att utveckla vårt mattetänk och vår mattepedagogik. Under eftermiddagen var hela rektorsområdets pedagoger samlade på det naturvetenskapliga centrat i Borås, för att utforska deras nybyggda "Mattepalats".


Miljön var ljus, luftig och inbjudande. När man har matte på mattepalatset, så möter man praktisk matte, olika spel och logiska tänk.


Du har tre hattar, fyra kavajer och fyra byxor. På hur många sätt kan du kombinera plaggen. Mattepalatset ger eleven möjlighet att testa kombinationsmöjligheten på en provdocka, snygga hattar, roliga kavajer, häftiga byxor....


Svaret? Kolla längst ner på sidan....


Tangram, stora mjuka geometriska figurer, fick man pröva. Ett nytt tankesätt - man känner hur hjärnan behöver vänja sig, koppla in och koppla om, innan man kommer in i de rätta tankebanorna.


Spela blokus på papper - den tanken har jag aldrig tänkt! Fyra färger - fem rutor - eller kanske spela med tärning och måla en, två, tre, fyra, fem eller sex rutor. Billigt, bra, utvecklande... det gör vi redan första skolda´n.




"Glupska grisen" var också en nyhet för mig. En spelledare slår en tärning - antalet deltagare är obegränsat. Spelet kan spelas i 5-7 ronder. Spelledaren slår tärningen, du räknar ner antalet prickar ¨t.ex. 2 + 4 + 6 + 1+ 1 + 3.... Det gäller förstås att samla poäng, MEN det gäller också att stoppa i tid.... för kommer det en 5, så försvinner alla poäng... och omgången är slut.


Kul att se olika personligheter - en del stoppade efter 2+4 + 6 och fick sina 12 poäng - andra gamblade och fick idel nollor. Vet ni vem som fick mest poäng? Alldeles rätt - jag vann på 59 poäng - men endast en nollning. Vi spelade fem omgångar.

Den här enkla leken kan ju ligga till grund för olika diskussioner - sannolikhet är en - spelberoende en annan.


Det var en kul dag på Navet - i morgon ska vi övergå till att jobba med svenska.


Övertrött blir man lätt en sådan här dag .... men man känner sig övervägande och överhövan glad -glad över att man har ett roligt och viktigt jobb och glad över att träffa trevliga kollegor igen!


Utmaningen A-Ö övervunnen..... kännas övermaga ödsligt! Vad ska jag nu hitta på?

Klädkombinationen: 3 x4 x4 = 48.

2 kommentarer:

  1. Navet är alltid spännande. Har varit där några gånger. Glupska grisen är rolig. Brukar köra den med mina elever i klassen. Alla kan vara med. fast vi stoppar på ettan. har köpt in ett Blokus-spel som jag ska ha i skolan. Ett stort mjukt tangram - det skulle jag vilja ha i min mattestudio.

    Imorgon börjar allvaret för mig. Idag har jag varit i Malmö. Skjutsade ner sonen och fick en sista utflykt.

    SvaraRadera
  2. I morgon är det min tur att börja jobba. Det ska bli riktigt roligt att träffa alla kollegor igen och att äntligen få komma i ordning i vårt nygamla arbetsrum. Sist jag var på skolan i ett ärende så säg det ut som en tornado gått fram bland våra skrivbord och hyllor. Men det vara bara vaktmästaren som plockat ned allt och ställt in på golvet i vårt nya rum. Denna synen möter oss nio som ska samsas i det rummet när vi anländer till skolan i morgon. Men, det är bara det att vi ska vara med på all annan planeringstid för hela rektorsområdet, så när vi ska ställa alla saker på rätt plats vet vi inte. Men kommer tid kommer råd =)

    Kul det verkar med att undervisa i matte, jag kanske valde fel ämne ändå? Ska rekommendera navet till mina mattekollegor...
    Nu är det sängen som gäller så man orkar en hel dag i skolans värld =)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas