fredag 7 augusti 2009

Zuper! zmart?

Oj, vad det var kul att vara åskådare på Borås Arena i går kväll! Vilken Zupermatch elfsborgskillarna genomförde! Borås härligaste engelsman, James Keene, var uppskriven i tidningarna redan före match. Bragaspelarna hade stor respekt för honom, kunde man läsa. Den ständigt löpande mannen gjorde sitt livs match - med två mål. Tyvärr, så fanns det ingen storbildsskärm på arenan igår - alltså kunde man inte omnjuta de härliga målen.
Keene hade stora, positiva förväntningar på sig. Han stod upp för dessa förväntningar. Direkt gick tanken till våra elever. För att de ska göra goda (topp) insatser/resultat/arbeten, så behöver de också höga förväntningar, rimliga krav och att någon verkligen ser dem tror på dem och stöder dem. I min tankevärld rimmar det illa med betyg - och faktiskt också med åtgärdsprogram. IUP är ett synnerligen gott verktyg, där man som lärare kan styra elever i god utvecklingsinriktning, utifrån de krav och förväntningar som man kan ställa på var och en. Toppen, toppen! Betyg är helt förkastligt - i allafall i lägre årskurser. Även om eleven jobbar stenhårt och utvecklas optimalt utifrån sina förutsättningar, så kan betyget bli mediokert - eller dåligt. Hur bra är det för fortsatt uveckling???

Åtgärdsprogram gillar jag inte heller, för har man ett sådant, så är man inte med på banan, man är inte riktigt godkänd. Kalla det i stället IUP, och skriv ner samma mål som i det tänkta åtgärdsprogrammet - och du är inte på något vis stigmatiserad.....

Jag tänkte försöka träffa mina elever och deras föräldrar tidigt på terminen - i slutet av september - bara för att göra IUP, lägga upp arbetetstanken på rätt nivå. PODB - omdömena - de får bli en julklapp - tillsammans med utvärdering av IUP, och sen kan man fortsätta diskussionen kring dem i början på den nya terminen. Så var tanken, den har kommit till mig genom emperi....

Zmartboard har diskuterats mycket på bloggarna under de senaste dagarna. När jag för ett par år sedan fick höra om den digitala skrivtavlan, sa jag till rektor och kollegor - En så MÅSTE vi ha!
Jag har tänkt om - och tror inte det skulle vara så zmart att köpa in smartboarden till skolan. Det är dyrt - riktigt dyrt - alltså skulle bara ett klassrum kunna utrustas..... Man kan byta klassrum, visst, men man vet hur det är ... det är bossigt att flytta ett antal elever fram och tillbaka.
I stället vill vi ha projektorer i VARJE klassrum. Kostnaden är ungefär en fjärdedel av smartboardkostnaden - och, med tanke på att det tar ett tag att lära sig Smartboardtänket, så skulle projektorn användas i stort sett på samma sätt som smartboarden.

Drömmen är ju, vilket egentligen inte borde vara en dröm utan en realitét, att varje elev hade sin egen lap-top. Dagens grundskoleelever är födda in i datavärlden - och de lever i den. De allra flesta. De finns elever som är dataovana, och som fortfarande är inne i en grundläåggande lärandefas. Dessa elever kommer inte vidare i skolan, därför att de blockerar datorerna som finns, och stiger självmant åt sidan, för dem som behärskar mediet till fullo.

Tänk om vi skulle gjort likadant med de självklara böckerna. Tvinga de som inte kommit så långt i läsandet att med snabbhet läsa tjocka böcker - medan de som skulle kunna ägna sig åt "tegelstensböcker" inte skulle komma åt dessa, utan måste nöja sig med bilderböcker. Det skulle aldrig accepteras - men egentligen är det samma sak - fast på en annan- mindre kostsam-nivå.





Zykeltur till kommunens vackraste zand ztrand, Lagmanshaga, blev det igår...ÄNTLIGEN! En tur på ca tre mil...Så underbart vackert! Min dumma rygg har väl tagit lite ztryk av det, det molar fortfarande lite lagom .... men vad zpelar det för roll - zolen skiner, elfzborg vann och äntligen är det zizta dagen på ett fantaztizkt zommarlov!

2 kommentarer:

  1. Vad härligt det känns i det gulsvarta hjärtat =)) Ja, vi gick vidare!!

    Laptop ja, det vet du att jag tycker är en otrolig fördel att få jobba med för alla eleverna. De kommer helt automatiskt att utgå från sina egna förutsättningar. Som jag sagt innan syntes det otrolig skillnad på de elever som jobbar med att skriva egna berättelser när de måste tänka på att hålla i penna och få ned skrift samtidigt som fantasin ska flöda. När de eleverna fick datorn flödade fantasin och skriften bara kom.

    Nu är jag laddad för att cykla ned till Falkenberg, maken kommer med bilen senare så jag slipper cykla hem igen. Vi firar sista fredagen på lovet genom enn övernattning i Falkenberg. Ska bli gott att komma igång med skolan igen =))

    Ha de gott och njut av värmen/ Bodil Bobo

    SvaraRadera
  2. Du tänker precis som jag när det gäller betyg och ÅP. Det räcker med IUP om man sköter det rätt.

    Smartboard eller inte? Vi har inte haft tillgång till dylikt, men nu sitter de en på plats i mitt rum. Ska bli kul att testa. jag förstår de som tycker att det är dyrt. Det borde finnas projektorer i varje klassrum. Ska bli så småningom har vi fått veta. En dröm = varje elev - en laptop. när ska penganissarna förstå att datorn är dagens penna och bok och....
    Ha en bra dag!
    (Du kan kolla min kommentar om Gungflyleden på min blogg.)

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas