onsdag 6 januari 2010

Kalla kinder

Termometern stod på 12 minus, är jag gick ut i närmare två dm nysnö, för att skotta. C-E har sin mesta arbetsperiod just nu, han jobbar både kvällar och helgdagar, så det var bara ör mig att ta snöplogen i vacker hand och sätta i gång. Vad kallar man förresten ett sånt där redaskap som säkert finns i de flesta hem - ingen skyffel, utan mer en kälke som man kör undan snön på. Snökälke, kanske. Eller snöskovel...?


Det är ju lite fascinerande att se en alldeles orörd, helt översnöad trädgård. Fågelhuset hade fått en jättemössa, tujorna på brunnen hade förvandlats till en snögrotta och postlådan bar högt uppsatt år. Och i varje trädklyka/buskklyka så hade snön samlats och format olika sockervadds-mönster.

Snön var lätt, så det gick ganska så snabbt att få bort den.

Tänkte på hur snabbt man vänjer sig vid kyla -eller värme. För en månad sedan var 12 minusgrader KALLT - idag var det helt OK. Tänkte att jag skulle ta mig i kragen och ta en liten promenad, när jag ändå var ute. Kände att det blåste kallt när det blev lite mer öppet, och när jag då bestämde mig för att vända och gå hemåt igen , ja, då blev det riktigt kallt om kinderna. Den känslan hade jag glömt, att det kan bli så kallt av bara lite vind, att det sticker och svider i ansiktet.

Tänker på djuren därute i den kalla naturen. Såg en liten mus kila undan från snöskovelns framfart. Fortsatte sen in under snön. Fåglarna kommer gärna till vår fröservering. Slängde ut lite extra på marken, det är lätt för alla utom hackspett och nötväcka att äta därifrån. Jag ser många inflygningar till matplatsen utanför fönstret där jag sitter. Men jag tycker att det var fler fåglar för några dagar sedan. Är det så att ett antal dukar under för kylan varje dag?
Nej, jag skulle inte vilja vara fågel så här års.
Fritz vägrar att gå ut i den stora vita. Han har det bra han..... Fast stundtals är han lite rastlös. Även tjocka "denkatter" behöver röra på sig.


Tänker på att snön kyler ner så mycket, så att det blir svårt för mildluft att tränga in. Ser man på väderprognoserna, så finns någon sådan inte med på kartan..... Man kan märka att dagarna blivit lite längre .... man får vara glad för det lilla. 170 dagar framåt ungefär, så blir det bara ljusare och ljusare! Men jag är rädd för att det blir den längsta och kallaste vintern på länge. Beror kylan på uteblivna solstormar, eller är det bara en slump. Ingen lär riktigt veta.... det är bara att stå ut.

3 kommentarer:

  1. Det är vackert med all nysnö på träd och buskar. Visst biter det i kinderna och kryper in i kroppen, men så härligt för alla barn. Hoppas de är ute mycket på lovet. Mitt lov slutar imorgon. Visst har det blivit lite ljusare. Tänk att det redan märks.

    SvaraRadera
  2. sv: jovisst är det min vanliga hund Daisy :D

    SvaraRadera
  3. Fint med den vita rena snön...men man blir lite svettig av att skotta. Detta trots att snön är ovanligt lätt. Men mannen skottar de stora ytorna med traktor, tack och lov =) Idag har det annars varit en dag som inte liknar någon annan, som tur är. En man har försvunnit med sin bil och sitter fast i snön någonstans, men han vet inte var. Vi har letat efter denna 79-åring mer eller mindre hela dagen. Kört på alla skogsvägar. Men inget resultat. Det är bara att hoppas på det bästa.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas