tisdag 13 april 2010

Fullständig fokusering


Sexorna fick tjugo minuters lektionstid "över" idag. Normalt har vi en fast aktivitet tillsammans med femmorna på den kortkorta lektionen som föregår slöjden. Idag så skulle femmorna i väg på livräddning, så sexorna fick hitta på något annat.

Mattespel eller eget valfritt arbete förslog jag innan vi gick på lunch. Under det att vi åt maskinsmakande pyttipanna, föreslog min bordsgranne för dagen, att man kunde få spela tankespel på datorn, från en sida som heter Jesper. Bra idé, tyckte jag, då jag visste att nästan alla byggnadens datorer skulle vara tillgängliga.

Fullständig fokusering på hur geometriska uppgifter skulle lösas, rådde under tjugofem minuter drygt. Har sett denna fokuserade blick och hört de kreativa diskussionerna tidigare och då har det alltid varit när vi använt bildmedier.

Varvid jag funderar....

Hur kan vi använda elevernas kunskapsinhämtningssätt, deras normala kommunikations och problemlösningskanal - internet - på ett bra sätt? Ett riktigt bra sätt. Det finns säkert en hel del, att hämta därute, men det finns nog också mycket som skulle kunna tillkomma. Helst ska det ju vara interaktivt och kräva/ge kunskaper, insikter och utveckla problemlösningsförmågan.....

Tar med tacksamhet emot alla tips...

I engelska skolor är ju Espresso ett vanligt läromedel som är webbaserat och ligger på nätet. Liber marknadsför detta läromedel i Sverige på svenska, och en del skolor har anammat det. Försökte få till en demonstration i vårt rektorsområde, men det blev inget av med det, några med inflytande tyckte att det var för dyrt. Och jag som tyckte att det var billigt när jag fick höra att det kostade drygt 10 000 kr för F-6 under ett år. Jag var inte med på den konferens där diskussionen ägde rum, jag vet inte om jag kunnat påverka med min närvaro. Jag har god lust att satsa pengarna ur egen ficka, men så funkar det väl inte?

Iallafall tycker jag att det är tjänstefel att inte ta vara på tillfället till demonstration. Därefter får man ta ställning.

Har läst senaste rapporten från Skolverket ang. kursplanerna idag. ( Vi ska ha studiedag på torsdag och jobba med de olika planerna). Det är en rätt otäck läsning bitvis. Det centrala undervisningsinnehållet ska återgå till att bli obligatoriskt ( Låter som lgr 69). Vidare läser man:" I vissa fall rör sig kunskapsinhämtandet mindre om kunskapinnehåll, utan snarare om ett visst sätt att arbeta genom att använda vissa redskap, til exempel modern teknik." För mej för detta tankarna till en tid av blåkopior, svartvit TV och filmprojektorer. (Lgr 62?) Otroligt otäck bakåtsträvarläsning.... eller handlar det bara om okunskap från dem som skrivit introduktionen till kursplanerna? Fast det gör ju inte saken bättre.

Jag har varit kritisk mot Lpo 94 - och då vad det gäller uppnåendemålsskrivandet. Alla kan inte nå samma utveckling samtidigt. Intresse och fallenhet måste också styra. Strävansmålsdelen har varit rena poesin. Där uttrycks tydligt hur man ska förhålla sig till kunskap och färdighet.
Jaja. jag är väl så gammal så att jag vågar göra som jag själv finner bäst även i fortsättningen... det brukar funka ganska bra.

Trädgårdsmöblerna är ihopsatta, kirskålen har börjat spira ( dess existens hade jag förträngt), Fritz kom hem med fyra-fem fästingar på sig igår kväll och ärlan väntar fortfarnde på att frugan ska dyka upp.

Vår är det, och vårbilden här ovan är tagen i Hyde Park. Om en månad blommar sannolikt våra fruktträd lika vackert.

2 kommentarer:

  1. Lite lustigt att du skriver om Jespersidan idag. Jag hade aldrig hört talas om den didan förrän igår, då min sex hade lite fritid på lånedatorerna. Och flera av dem var inne på Jespersidorna och genomförde riktigt svåra spel. jag ska gå in och testa själv nån dag...

    Letar också efter bra sidor...

    SvaraRadera
  2. Vi har haft en demonstration av Espresso, men vi tyckte det var för magert innehåll. Vi tackade nej till erbjudandet. Ska kolla in Jesper, när jag hinner.

    Hittade första fästingen på hunden idag. Också ett vårtecken.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas