måndag 5 april 2010

Prat, prova, procent


Funderade på följande när jag satt på spinningcykeln, med svetten droppande och stänkande:
För ett år sedan så sa jag:
- Spinning, så tråkigt! Hur kan man sitta där på cykeln och trampa en hel timme.... så enformigt!
Jag visste inte bättre ... och detta trots att jag varit på ett PRÖVA pass för ett antal år sedan. Tyckte inte att det var så tråkigt då, men bestämde mig för att det inte var lika roligt som step-passen.

Inflammationen i hälen fick mig att anmäla mig till spinning efter jul, och ju fler gånger jag suttit där flåsande på cykeln, desto roligare har det varit. Konditionen har dessutom förbättrats ordentligt, man kommer upp i mycket högre puls än på step-up. ( Mest för att det är lättare att fuska i step-up, och så gör det ju ont ibland)

Tänk vad ofta vi pratar och med bestämdhet anser att något är tråkigt, dumt, förkastligt, fel.... utan att ha den minsta egen erfarenhet av det vi pratar om.

En så´n sak är sociala medier.

- Facebook, nej, det skulle jag aldrig vilja ha. Lägga ut sig där och tala om vad man håller på med hela tiden.

Ditt val, käre användare. För mej är det ett utmärkt nätverk där jag kan komma i kontakt med människor ... rent socialt men också med erfarenhetsbyte, tips mm.

- En blog är något som gått mode i. Vem vill läsa alla bloggar? Folk som hänger ut sig helt, de har ju inget förnuft.

Likadant här ... bloggar finns inom de flesta (alla) ämnesområden. Kunskap, erfarenhetsutbyte, sociala kontakter, egenterapi.... ja för mej innehåller mitt bloggande allt det jag räknat upp.

Jag begär inte att alla ska börja blogga eller ens vara med på FB ... men snälla uttala er inte förrän ni skaffat er egen erfarenhet....

Surströmming är något som en del älskar och en del avskyr. En gång för många år sedan, så kände jag att jag ville prova vad jag tyckte. Svägerskan anmälde också sitt intresse och jag skaffade surströmmimg, tunnbröd, potatis, lök och öl att dricka. Vi dukade på altanen och C-E hjälpte oss öppna burken.

En illaluktande vätska sprutade upp genom hålet som konservöppnaren gjort. Då sprang katten i väg. Burken blev öppnad och vi gjorde våra surströmmingsrullar. Vad jag kommer ihåg, så åt svägerskan en halv, medan jag tjurade på och tvingade i mig två. Den andra rullen kunde ju smaka bättre än den första. Nu gjorde den inte det och slutet på historien blev att C-E grävde ner burk+innehåll en bit in i skogen, Katten kom tillbaka ... och jag vet vad jag säger, när jag påstår att surstömming är vidrigt.

På spinningen pratar ledarna ofta om procent. Vi lägger oss på 80 %. Vi ska ligga på 85 %. Det finns en stor lapp där det står hur man ska känna av varje procentsats. 85% är som snabblöpning, man ska inte kunna prata. Men vem av oss på cyklarna pratar på spinningpasset .. det är ju bara ledaren som gör. Så det där tycker jag är lite fånigt. Stundtals känns det som om man kommer upp i 100 %, man får dra efter andan... stundtals så är det knappt jobbigt... bara svettigt. Men bra är det!

Apropå procent så kommer jag ihåg en intressant diskussion som skedde flera år tillbaka i tiden. Ett äkta par i bekantskapskretsen hade diskuterat varför man dricker alkoholhaltiga drycker och kommit fram till att man gör det för att komma åt den GABA-stimulerande, avslappnande alkoholhalten. Jag protesterade vilt, jag dricker vin, öl, whisky, konjak för att det är GOTT. Faktum är att jag tycker att det är synd att något så gott som whisky är förenat med en så hög procent ren alkohol. Om så inte vore, så skulle jag dricka det ofta, ofta.

Följden av vår diskussion blev att vi nästan blev osams ... ingen kunde acceptera den andres slutsats. Idag tycker jag bara det är tragiskt om man tvingar i sig dyr alkohol bara för att få tag i "procenten".... man önskar att dessa människor kunde hitta ett lättare sätt att slappna av. Sova t.ex. :))

Varvid jag just kom på att jag faktiskt inte vispat någon äggtoddy ( med konjak ) i år. Får fundera på om jag ska avsluta påskfirandet med det.... och under tiden lägger jag ut årets sista påskkort. Påsken var superbra ... hoppas att er också var det!

3 kommentarer:

  1. Avnjöt påskens enda äggtoddy igår. Det är gott men det räcker med en för min del. Jag är också nyfiken på hur vi ska jobba till hösten, hoppas på att få vara kvar men man vet ju aldrig.

    SvaraRadera
  2. Tycker nog mest om lågprocentigt innehåll. Vin och öl är Ok, men whisky - nejtack! Håller med dig om att man dricker vin o dyl för att det är gott inte för alkoholen. Dessutom har jag samma erfarenhet av surströmming som du.

    Håller också med om det du skriver om sociala medier. Har nog blivit mycket socialare sedan jag började blogga och facebooka. Vi möts imorgon IRL.

    SvaraRadera
  3. Sant, man kan inte uttala sig om man inte har provat eller försökt som jag säger till många elever. "Du kan väl försöka att göra det i alla fall" Och det konstiga är, att när jag väl provat så tycker jag för det mesta om det. Det kan vara allt ifrån maträtter till att titta på vissa sporter.

    Äggtoddy har det inte blivit någon i Danhult heller...kanske får bli en i kväll, när jag nu klarade gympan...

    Se you tomorrow...I like...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas