torsdag 27 maj 2010

Svampsäsongsstart


Skulle promenera hem idag, och gick då förbi fritids lilla lekstuga. Stannade, synnerligen förvånad, barnen höll på med något som inte alls hörde till vår-görat. De hade massor av färska, nyplockade svampar, som de skar i småbitar och la i olika kärl.

Förskolläraren hade höga tankar om mej då hon sa till barnen... - Nu kommer A-L, hon vet nog vad det är för svampar ni hittat.

Nu var inte A-L så säker, hon kunde bara gissa. Det var inte murklor, för sådana känner jag till och den enda svamp jag i övrigt har hört talas om, i samband med våren, det är vårmusseron. Jag hade dessutom hört att vårmusseron är en utmärkt matsvamp, så om jag nu hade rätt i mina aningar, så gjorde det lite ont i den höstsvampmänniska som jag är, att man satt och lekte med denna stora mängd av svamp, som man egentligen skulle kunna anrätta. Nyfiken på hur det skulle smaka blev jag förstås också.....


Jag lovade gå hem och kolla upp, och det har jag gjort .... och enligt allt jag kan läsa på olika svampsidor - och bilder som jag kan jämför med - så tycks det vara just vårmusseron. I morrn ska jag gå och bryta en bit av de svampar som man lovade lämna, och kolla om det luktar mjöl samt har en stark smak. Riktigt spännande att hitta något alldeles nytt vid 56,5 års ålder. Kommentarer kring om jag har dragit riktiga slutsatser, mottages tacksamt.

Promenad hem och sedan promenad med gläsklipparen över hela trädgården, det får väl räcka med den motionen för idag. Tur att man kan göra så mycket, trots att hesheten sitter i fortfarande. Skolarbetet har funkat ganska bra trots starkt begränsade röstresurser, tack vare hänsynstagande elever.....

Annars kan jag ofta le åt mina stora sexor just numera. De är snälla och hänsynsfulla på lektionerna - men när det blir rast så blir de stora långa pojkarna med sina grova röster, barnsligare än vad de varit på länge. De springer omkring med långa älgakliv, in och ut i dörrar, runt omkring på skolgården och jagar varann. Och brottas lite vänskapligt, precis som årsgamla hingstföl....

Men det är bra .... passa på och lek nu och ta till vara de sista skälvande veckorna.

Miljösoarén igår var välbesökt, alla var nöjda, elever och publik. För egen del så hade jag hand om treornas musikal. Jag hade satt ihop en massa låtar - mest sådana som min gamle lärare på lärarhögskolan Olle Widestrand, skrivit och fått ihop det till en musikal där några barn som är oroliga för planeten jorden, får hjälp av det "hemska" monstret Mums Filibabba att få människor att sopsortera och att välja cykel framför bil.

Vilka duktiga elever jag kommer att få i min toppenklass, nästa läsår. Supersångare/skådespelare.

4-6 an övar avslutningssånger tillsammans. Det låter också jättebra. I år blir det "Jag går och fiskar", "Sommaren är kort" och "Vårfunderingar". sexorna har dessutom skrivit en fyra versar lång avskedssång och trots att klassen består av tio killar ( + tre tjejer) i mer eller mindre genomgånget målbrott, så låter det superbra när de sjunger om sina år på skolan.


Nedräkningen har definitivt börjat....

2 kommentarer:

  1. Det är inte kantareller i alla fall. I år dröjer de nog längre än det brukar. Jag brukar hitta kantareller vid midsommar.

    Nedräkningen har definitivt börjat. Våra sexor åkte på skolresa idag. Vad duktiga ni är som orkar med soaréer och musikaler m.m.

    SvaraRadera
  2. jag kan i alla fall inte kalla mig för svampexpert, men jag har inte heller sett några svampar i år. Men jag tyckte det lät spännanade med vårsvampar, får kanske leta lite.
    Jag har också klippt gräset, eller delar av det. Vi håller fortfarande på med trädgårdsanläggning, av enklare slag, men jag kommer inte åt att klippa på alla ställen.

    Ja, nu räknar vi ned...jag kommer i morgon att sitta med omdömen till de som inte får betyg...det är lite jobbigt att hitta rätt ord vid sådana tillfällen...

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas