tisdag 15 juni 2010

Sommarstängd skola. Snart semester. Solen skiner.

Tog med min gamla Casio Exelim S 10, när jag, utan annan packning, gick långpromenad hem från skolan idag. Inser att det knappast är någon kamera som slår den ca 2,5 år gamla fotografmaskinen, iallafall inte vad det gäller tålighet och tagande av bra bilder utomhus. Inomhus blir bilderna för gula.... Under det att jag köpt på mig två ytterligare kameror, så har den tunna, platta kameran fått användas av mina elever. Till bloggen förstås, men ibland till att filma med, ibland till att knäppa bildsekvens efter bildsekvens för att göra film på moviemaker..... Drygt åttatusen bilder har kameran tagit, och det med samma minneskort.... och så blir de ändå så här bra. Fantastiskt!

Systemkameran är ju inte alltid bättre. Den är mycket snabbare, men framförallt inomhus, om jag knäpper för mycket, så räcker inte blixten riktigt till och bilerna blir suddiga. Kan säkert avhjälpas med extern blixt..... men jag vill att det ska vara enkelt. Men de riktigt bra korten man tar med systemkameran, har ju ingen riktig motsvarighet vad det gäller de bilder man tar med den mera kompakta digitalkameran... fast .... det är bra nära.Så jag får nog erkänna att systemkameran- allafall av moderat prisklass, är något överreklamerad.... Men väldigt kul att ha!


C-E hade bilen till tandläkaren, så, som sagt, jag hade bestämt mig för att promenera hem. Längs landsvägen var det massor av blommor och grönt, grönt gräs.. Lupiner, blåklint, midsommarblomster, aklejor, teveronika, smörblommor, hundkäx och säsongens första röllekor. Solen hade just vunnit kampen mot regn och hagel, och det doftade ljuvligt.

Bestämde mig för att ta en av skogsvägarna hem. Det blir väl dubbelt så långt, men är dubbelt så kul... och så hade jag ju hela sommaren på mig att komma hem. Idag har vi städat och städat, igår blev olika dokument klara, bl.a. kvaltetsredovisningen. Inga tog upp det här med kvalitét på sin blogg, och jag funderade faktiskt på det samma i arla morgontimma, innan jag somnade om en stund igen.
Skolkvalitét .... är det att uppnå kravnivåerna ? Jag tycker inte det, jag kan väl tycka att en god kvalitét på det skolan erbjuder kan vara grundläggande kunskaper i framförallt basämnena, möjlighet att pröva på olika skapande verksamheter för att kanske hitta sin egen nisch, möjlighet till kreativism, möten med verkligheten - via IT, genom att delta i olika sammanhang utanför skolan. Det allra viktigaste är dock att varje elev är sedd dagligen och möts utefter de behov han eller hon har. Kan vi erbjuda denna kvalitet....? Inte om man bara tittar på de kravnivåer som kursplanerna föreskriver, för då blir det bara enkeltriktat robotskapande och ej individanpassat. Men vågar man ta lite egna initiativ, så kan man få till ganska bra kvalitet, och det utan att göra avkall på vare sig läroplan eller den blå kursplansboken.
Tänkte också på vilken kvalitét som finns på det bemötande som vi lärare får. Personligen så tycker jag att det är ganska dåligt. Om jag vore skolledare - på vilken nivå som helst - så skulle jag lägga in en timme i veckan för att se och uppmuntra min personal, absolut. Det är något som jag saknar.
Huset på bilden passerade jag på vägen hem. Det ligger vid vägs ände, och jag tror inte att de nyinflyttade hyresgästerna känner till den gamla körvägen som leder förbi huset och ända fram till Moghultsbyn. De tittade lite misstänktsamt när jag gick förbi, så jag stannade och talade om att de nog kommer att se mig gå förbi lite då och då.

Den gamla vägen går genom våtmarker, och har ordentliga - men gamla diken - på båda sidor. Den vackra missnen blommade rikligt. Det är ju inte så ofta man ser den, dels har den kort blomningstid, dels så växer den bara i grunda diken nära mossmarker, tycks det.

Så småningom kommer man in i skogen. Det är omväxlande storskog, planteringar, nyligen avverkad skog samt minnen efter Gudrun och Per längs minst två km skogsväg och liten stig. På lite mer öppna platser blommade lingonen rikligt, rikligt.Jag har aldrig sett så mycket lingonblom i hela mitt liv. Och att de små blommorna doftar så gott, det har jag aldrig uppmärksammat tidigare. Så blir det gynnsamma förhållanden under sommaren, så kan man med början ca en och en halv km härifrån plocka massor av lingon på tio-tolv år gamla planteringar i slutet av sommaren. Ska bli spännande att se vad det blir av alla bärmöjligheter.
När jag så småningom kommit hem, efter ca en timme och en kvarts promenad med många fotostopp, så hade det blivit klarblå himmel. Njöt av sol och ledighet på altanen en stund, men kände att jag kan ju inte bara sitta här. Måste GÖRA något. Så nu är silverföremål och kopparföremål putsade. Något som görs en gång om året, på sommarledigheten, men som brukar bli kvar sist av allt det man tänkt göra vad det gäller hus/husinnehållomvårdnad. I år blev det tvärtom.
Nu är ledigheten här. I morrn kompledig kompetensutvecklingsdag, sen 32 dagars semester och slutligen kommer den fyra dagar långa sommarlovet. Ska försöka att njuta av sol och grönska. Och av att göra div. utflykter och träffa trevliga människor. En timmes promenad /cykeltur hoppas jag det kan bli de flesta dagarna.....
Sommarledigt i nästan två månader ..... tja, det är väl inte illa. MEN faktiskt, jag längtar redan lite till skolan och till mina nya elever..... OM jag har en lite hjärnskada .... inte helt omöjligt. :))

2 kommentarer:

  1. Nähä, du har verkligen ingen hjärnskada!! vi längtar nog alla lite till det där nya, som varje läsår är. Men i år är det helt nytt för din del, förra året var det min tur att vänta på nya elever.

    Vilken härlig promenad du gått. Jag har vågat mig ut på små turer nu med min fot. Morgonpromenaderna har fått ligga nere under en vecka, men i morse var jag uppe med tuppen igen =)

    Kvalitet, ja vad är det...tål att tänka på länge och väl. Dina tankar stämmer mycket överens med mina, det ser jag.

    SvaraRadera
  2. Här är också massor av lingonblommor. Det bådar gott att lingon och blåbär blommat så rikligt.

    Min ledighet börjar inte förrän på torsdag. idag var det kvalitetsredovisningen, imorgon ska vi städa och göra lite av varje.

    SvaraRadera

Tack för dina tankar!
http://bloggkartan.se/registrera/7470/grimsaas